Tuesday, August 18, 2009

Μην ταΐζεις το αδηφάγο κήτος!


Σταμάτα. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Κάνε πίσω.

Πιθανότατα έχεις φτάσει σε αυτήν τη σελίδα γιατί θεάθηκες να απαντάς σε έναν παράφρονα σε κάποιο δημόσιο χώρο συζήτησης, όπως μία λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα φόρουμ. Με πολιτισμένο και υψηλής πνευματικότητας ύφος, έδινες μια δίκαιη ευκαιρία ακρόασης στις παλαβές ασυναρτησίες του ανισόρροπου μουρλού, με την ελπίδα να εκλογικεύσεις το βλαμμένο σε μια πολιτισμένη συζήτηση.

Αυτό είναι αξιέπαινο και τιμητικό για σένα, αλλά το σχέδιο θα λασπώσει και θα σου γυρίσει πίσω σαν μπούμερανγκ. Απαντώντας σε αυτά τα άτομα, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να τα ενθαρρύνεις. Κάθε ήρεμη, λογική, και προσεκτικά διατυπωμένη απάντηση που γράφεις, απλά γεννά ακόμη ένα ασυνάρτητο κατεβατό από το μανιακό παράφρονα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις να απαντάς αυτήν τη στιγμή.
Η μόνη διέξοδος είναι να διακόψεις τον κύκλο.

Θα μπεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις μια στρατηγική αντιπαράθεσης, απαντώντας σε κάθε κείμενο του θεοπάλαβου με μια παθιασμένη καταδίκη αυτών που έγραψε. Αυτό θα σε ικανοποιήσει για λίγο, αλλά σταδιακά θα συνειδητοποιήσεις ότι κάνεις μια τρύπα στο νερό. Ο παπαρδέλας θα απαντά με κάτι εντελώς άσχετο, και θα αναρωτιέσαι γιατί μπήκες καν στον κόπο να ασχοληθείς με το φρενοκομείο. Εν τω μεταξύ, κάποιοι άλλοι στη λίστα θα δουν τη "συζήτηση" και πιθανόν να ακολουθήσουν με δικά τους flames, τα οποία δε θα ωφελήσουν σε τίποτα.

Οτιδήποτε θυμίζει αμυδρά μια υποψία αληθινής συζήτησης με ένα τέτοιο λυσσασμένο άτομο, απαιτεί αρκετά προχωρημένα πτυχία και χρόνια επαγγελματικής εξάσκησης, και είναι αρκετά απίθανο οποιοσδήποτε στη λίστα συζήτησης σας να έχει αυτά τα προσόντα.

Η μόνη λύση είναι να σταματήσεις το πρόβλημα στη ρίζα του: την προσοχή σου. Αυτές οι αποβλακωμένες περιπτώσεις τρέφονται από την προσοχή των άλλων και των απαντήσεων τους. Δεν ενδιαφέρονται για το ποια είναι η απάντηση, αρκεί να λάβουν κάποια απάντηση. Δε διαβάζουν το περιεχόμενο αυτών που γράφεις, το μόνο που βλέπουν είναι το γεγονός ότι έγραψες κάτι. Συνεπώς, η καλύτερη λύση είναι να τους αγνοείς. Μην τους μιλάς. Μην ανταλλάζεις μηνύματα. Μην αναγνωρίζεις την ύπαρξη τους.

Αν πρέπει να απαντήσεις οπωσδήποτε, τότε γράψε ένα μήνυμα μιας γραμμής με ένα σύνδεσμο σε αυτήν τη σελίδα, ούτως ώστε οι υπόλοιποι στη λίστα να καταλάβουν τι σκέφτεσαι.

Έτσι, όλοι κερδίζουμε.

Ευχαριστίες στο do not feed the energy beast.com





Μια από τις αγαπημένες μου σελίδες για το πως να αντιμετωπίζεις τα διάφορα forum trolls δυστυχώς δεν είναι πλέον online, μεταφέρω λοιπόν εδώ το περιεχόμενο για να μείνει κάπου.










6 comments:

Νίκος Μ. said...

Μπορείτε να βρείτε την σελίδα στα ελληνικά στο www.to-adifago-kitos.gr

Nikolas Karampelas said...

den einai online pleon

Κώστας said...

Μόλις κοίταξα αυτή τη σελίδα
www.to-adifago-kitos.gr και είναι online

Κώστας said...

Δεν έβαλα σωστά το link, συγνώμη ...
www.to-adifago-kitos.gr

Nikolas Karampelas said...

Είχε κατέβει για αρκετό καιρό, τώρα είναι και πάλι επάνω ωραία, όχι τίποτα άλλο, αλλά το να δίνω Links για το blog μου, με αφήνει εκτεθειμένο στις κακές γλώσσες για γκρίζα διαφήμιση :P

Γιάννης Καραμήτρος said...

Τελικά το site είναι στον αέρα. Όσον αφορά τα trolls δυστυχώς δεν κρατιέμαι και τους απαντάω, άλλωστε τους έχω "αφιερώσει" και ποστ στο προσωπικό μου μπλογκ: Troll.